Skip to main content
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Holle Bolle Dag

23 augustus 2023 van 14:00 tot 23:00

Holle Bolle Dag in Sommelsdijk

 

 

Hieronder het programma van 2023, 2024 zal net zo mooi danwel mooier worden

Sommelsdijk – Voor wie een compleet dorpsfeest wil meemaken waar verleden en heden met elkaar zijn vervlochten, kom dan vrijdag 18 augustus naar de historische dorpskern van Sommelsdijk. Er is voor jong en oud volop vermaak en tal van muziek.

Van 14.00 tot 23.00 uur zal het bruisen in de historische kern van Sommelsdijk en het dorp zal geel blauw kleuren. Om 14 uur openen leden van sociëteit Rethorica de Holle Bolle Dag door het zingen van een lied bij het aangeklede Koeienwachtertje op de hoek van het Marktveld en de Kerkstraat.
Op de Voorstraat is er een grote braderie met op het Marktveld diverse oude voertuigen en antieke fietsen.

Ambachtenmarkt

Rond de haven is er een gezellige ambachts- en streekmarkt. Van bezem binden tot mosterd maken. Van rabarberchampagne uit Stellendam tot een demo van ouderwets sokken breien. Toe aan wat wilds? Er is een wildproeverij van onder meer gans en zwijn en als zoethoudertje worden er Zeeuwse babbelaars verkocht in deze voormalige Zeeuwse enclave.
Laat je kinderen schminken op de Kaai en laat ze limonade melken uit een koe in de Kerkstraat.
Het Streekmuseum in de Kerkstraat heeft haar openingstijden aan de markt aangepast. In klederdracht worden de bezoekers welkom geheten en voorzien van een versnapering op het terras.
De geur van kruukplaetjes zal u vast niet ontgaan. Deze worden ter plaatse gebakken door de vrijwilligers van het Streekmuseum. Vorige keer meer dan 70 kilo aan Kruukplaetjes verkocht. Zullen ze dit jaar het record verbreken??

Toneelstukjes, exposities en rondleidingen

Om 15:00, 16:00 en 19:00 uur worden er op het Marktveld toneelstukjes opgevoerd: “De Moord op de Boerderij van Boer Bol”. Het moraal van het verhaal zorgt voor een vrolijke noot.

In het museum zelf is een speelgoedexpositie te bekijken en zal de grootste middeleeuwse muntenschat van Nederland in zijn geheel te zien zijn! De schatvinder Arco vertelt ter plaatse zijn verhaal!
Ook de grote kerk opent tijdens Holle Bolle dag haar deuren. Bezoek de van oorsprong gotische kerk uit de 15e eeuw en bekijk en beluister het prachtige roze “Meere-orgel” uit 1821.
Wil je Sommelsdijk eens van de andere kant bekijken? Ga dan zeker de kerktoren op of laat je elk uur rondleiden door een ervaren gids door de historische kern. Start elk heel uur bij het Streekmuseum.

Is jouw doel De Doele?

SMB, de Stichting voor Sociale en Maatschappelijke Belangen, zal haar gebouw De Doele openstellen tijdens deze voor Sommelsdijk traditionele dag.
Er zullen daar beelden vertoond worden van oud Sommelsdijk en er is een expositie van leden van de fotoclub “De Rare Kiek”. Buiten het gebouw zal in samenwerking met brouwerij Solaes en Flakkeese Brandstofkoffie een terras ingericht worden.

Leden van de Sociëteit Rethorica, uitgedost als de voormalige rederijkers, geven uiting door middel van sketches en/of liederen. En daar ligt dan de link met de naam van het Flakkeese biermerk Solaes, want die uitingen, zo is beschreven in de oude statuten van Rethorica “zullen dienen ter verdrijving van de melancholie en ter vermeerdering van solaes ede vreucht”.

Nog meer dorst? Schuif dan aan op het terras van MSV Flakkee op de Kaai en fiets samen een rondje rond het eiland op de vastgemaakte wedstrijdfietsen. Wie is het snelst het eiland rond? Dit onder begeleiding van de mannen van de Ronde Tafel.
Veel energie verloren? Dan is een vers visje bij Jan de Visman zeker verstandig om erna een bezoek te brengen aan de molen. In samenwerking met de Molenstichting GO is de oudste molen van het eiland geopend voor publiek.

Steengoed

In de Remonstrantse Kerk (halverwege de Voorstraat) is een expositie met werken Cor Lokker. In een fraaie serie foto’s presenteert hij een indrukwekkend beeld van Papua, voormalig Nieuw Guinea.
Voor de kerk staat een kraam en in de kerk staan tafels waarop allerlei kunstobjecten staan uitgestald voor de verkoop.
En als klap op de vuurpijl is daar ook nog een expositie van de kleigroep ‘Steengoed” met vazen. Er is geglazuurd werk, maar ook vazen die in pitfire gekleurd zijn en vazen die raku gestookt zijn.

Vrolijke noot

De gehele dag is er muziek. Vanaf de muzikale opening om 14:00 uur tot 17:00 uur loopt het middeleeuws muziekgezelschap “Goet ende Fijn” over de braderie en zorgt voor de vrolijke noot. Evenals de klanken van het draaiorgel van Cees Rossen junior.
’s Avonds 19:30 en 20:30 uur zijn er optredens van Sax a’Holic en 20:00 en 21:00 uur laat Bigband Sempre Crescendo van zich horen.
Kortom, een veelzijdige middag- en avondmarkt voor jong en oud!

Vrijmarkt en humor

Iets te verkopen? Kleedjesmarkt is er op de Westdijk. Aanmelden niet nodig.
En vergeet vooral niet een centje te geven aan Holle Bolle Wullem in de Kerkstraat. Hij zal met hillarische teksten de bezoeker over de streep proberen te halen. “Tegen joe gezeit en op de kaoi gezwege, joe mag hier je portefeuille lege” of “Hai sai Sommerdieker, maek mien mit un muntje wat rieker”.

Organisatie

De Holle Bolle Avondmarkt wordt georganiseerd door Stichting Hart van Goeree-Overflakkee in samenwerking met het Streekmuseum Goeree-Overflakkee, de Dorpsraad Sommelsdijk en de Stichting voor Sociale en Maatschappelijke Belangen (SMB) met financiële steun van de gemeente Goeree-Overflakkee.
Vanzelfsprekend zullen in de historische kern die dag een aantal wegen zijn afgesloten, zoals de Krakeelstraten en de Haven. “Tot op durp”.

Gegevens

Datum:
23 augustus 2023
Tijd:
14:00 tot 23:00
Evenement Categorie:

Organisator

Hart van Goeree Overflakkee
E-mail
info@hartvangoereeoverflakkee.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Sommelsdijk
Voorstraat
Sommelsdijk, 3245
+ Google Maps